Get Lean zegt: toen was geluk heel gewoon …

Hoe gelukkig ben jij? En maakt Lean gelukkig?

Volgens Ben Tiggelaar en positief psycholoog Martin Seligman zijn er drie soorten van geluk. Herken je ze?

1) Het leuke leven
2) Het goede leven
3) Het betekenisvolle leven

Genetisch bepaald geluk
De eerste vorm van geluk betekent gewoon lol hebben. Met vrienden in de kroeg. Een welverdiende vakantie. Een goed glas wijn in een goed restaurant. Of een mooi gesprek. Het nadeel van deze gelukssoort is: je kunt er weinig aan doen. Want het vermogen om te genieten is vooral genetisch bepaald. Aangeboren dus.

Gebruik je talent
Deze tweede soort van geluk ervaar je als je in flow bent. Als je helemaal opgaat in wat je doet. Dit kan zijn bij het bespelen van een muziekinstrument. Het maken van een computerprogramma. Het schrijven van een boek. Het maken van een schilderij of bij sporten. Of als je goed bent in je werk!

Groter dan jijzelf
De derde vorm van geluk krijg je als je bijdraagt aan iets dat groter is dan jijzelf. Dat heb je bijvoorbeeld als ouder wanneer je je kind verzorgt of opvoedt. Of als je bijdraagt aan iets maatschappelijks. Als je iets bijdraagt aan je team. Of aan organisatiedoelstellingen waar je heel erg achter staat. Wanneer je gewoon zomaar iets voor iemand anders doet.

Lean principe 3 flow

Gelukkiger in je werk?
Wil je nou gelukkiger worden in je werk? Hoe krijg je dat voor elkaar? Plezier op je werk. Dat is aangeboren. Plezier in je werk niet. Zoals je hiervoor hebt kunnen zien, zijn er twee dingen die je kunt doen:

1) Doe werk dat je een beetje belangrijk vindt.
Waar andere mensen in je leven iets aan hebben. En dat voor meer zorgt dan alleen brood op de plank. Draag iets bij dus.

2) En zorg er voor dat je zoveel mogelijk in flow bent.
En hoe krijg je flow? Je raadt het waarschijnlijk al: door Lean te zijn! Want als je Lean werkt, heb je minder verspillingen. Minder verspillingen wil zeggen: je doet meer waardevolle dingen. Vaker bezig zijn met je talenten en met nuttige dingen. Dan ben je in flow. Het derde Lean principe is niet voor niets: creëer flow.

De 5 principes van Lean - FLOW

Meer resultaat?
Dus wil je gelukkiger zijn in je werk? Ruim dan verspillingen op en zorg dat je in een organisatie werkt die Lean is. En ben je zelf eigenaar van een bedrijf? Of leidinggevende in een organisatie? Zorg dat je Lean wordt! Want dan krijg je gelukkigere medewerkers en een beter bedrijfsresultaat!

Toen was geluk heel gewoon … Get Lean!

Hoe krijg je een hogere effectiviteit?
Makkelijker werken en meer klantwaarde?
Neem nu contact op met Philip van Londen

Get Lean in 2 seconden?
Bel snel Philip van Londen
Certified Lean Black Belt (IASSC)
www.getlean.nl

 

—————————————
Anderen lezen ook:

De 5 principes en stappen naar succes met Lean management
Persoonlijke overwinning: Lean en een betere cultuur
Lean als je beste business case

 

Advertenties