Waarom mislukken innovaties? De Lean Startup – Eric Ries

Waarom mislukken zoveel ideeën? Waarom zijn innovaties zo zelden succesvol? Met de Lean Startup aanpak vergroot je je kans op succes! Lees hier hoe je dat aanpakt.

The perfect idea?
Bepaalt het beste idee of de innovatie lukt? Nou, dat is zelden het geval. Dat weten we. We kennen heel veel goede ideeën die nooit tot een succesvolle innovatie komen.

The perfect plan?
Het beste plan dan? Gaat het daarover? Als je een goed plan hebt dan wordt je innovatie succesvol! Tja, ik weet nog dat ik als startende ondernemer in 2001 naar de KvK ging. De vraag was: ”Mijnheer, heeft u al een businessplan?” De meeste nieuwkomers bij de KvK redden het niet, ondanks hun ondernemingsplan. Een plan is het ook niet.

Idee, netwerken & middelen?
Het beste idee, het beste netwerk en de beste middelen. Is dat het dan? Ja, laten we eerlijk zijn. Dat helpt. Maar, we kennen de innovaties van Microsoft bijvoorbeeld die niet geslaagd zijn. Of kon iemand het zich voorstellen dat Nokia zou worden overgenomen? Of dat de innovatieve kracht van Nokia voorbij lijkt? Dus een goed idee, netwerk en middelen helpt zeker, maar het is niet zaligmakend.

Innoveren is leren
Wat is dan het idee? Dat is het volgende: ”Innoveren is Leren” De vraag is natuurlijk. Waarom dan? Daar komt, vanuit de Lean principes, één belangrijk thema bij naar voren:

Voorkom overproductie
Dat Lean principe is het volgende: bij innovatie heb je heel veel last van één type verspilling en dat is overproductie. Dat is het maken van dingen (of diensten) waar een klant niet op zit te wachten. En ook onderdelen van diensten of producten die voor een klant geen waarde hebben. Op het moment dat je iets bedenkt waar een klant niet op zit te wachten, ben je bezig met overproductie. Pure verspilling dus.

Minimaal Levensvatbaar Product
Hoe kun je dat dan voorkomen? Dat kan door bezig te zijn met MLP. Het ontwikkelen van een Minimaal Levensvatbaar Product. Dit komt uit de Lean Startup aanpak. Ontwikkeld door Eric Ries. Wanneer je steeds een MLP ontwikkelt heb je minder last van de verspilling overproductie. Dus maak je minder kosten en ben je sneller bij je klant. En wat hij wil.Minimum Viable Product

Kortere ‘time to profit’
Als je dat in een grafiek uitzet ziet er dat als volgt uit. En dat zorgt voor minder risico, minder kosten een snellere ‘time to market’ en kortere ‘time to profit’. Zo weet je sneller wat je klant wil en kun je hem een betere dienst en kwaliteit leveren. Of een beter product natuurlijk.

Deze aanpak maakt onderdeel uit van het Get Lean inspiratiepakket. Dit zijn drie losse uitdagende sessies. Wil je met je organisatie ook innoveren & leren? De andere weg inslaan? Verspil ook niet langer en neem snel contact op.

Philip van Londen www.getlean.nl
Veel succes!

—————————————
Anderen lezen ook:

Is jouw Why een oneliner of echt?
Wat is het verschil tussen zaaien en oogsten?
De 5 principes en stappen naar succes met Lean management