Werkbare Definitie voor Sociale Innovatie?

Wat betekent Sociale Innovatie? Een veel gestelde vraag. Zoveel zelfs dat “Sociale Innovatie Definitie” één van de meest populaire zoektermen in Google is bij sociale innovatie. De vraag naar houvast bij vernieuwing is groot! En juist bij vernieuwing zie je ook veel onzekerheid. Dat hoort er bij. Een wetenschappelijke term in dit verband is de “innovatieparadox“. (Zie ook: proefschrif A. Verhoeff – Overwin de innovatieparadox en wikipedia – opmerking Prof. Dr. H.W. Volberda)

De Innovatieparadox – vernieuwen tegen wil en dank?
Je investeert veel in vernieuwing. Het lijkt alleen weinig op te leveren. Nieuwe ideeën van zowel medewerkers, management en directie vinden maar moeizaam hun weg in je organisatie. Vernieuwingen gaan alle kanten op en iedereen heeft zo zijn eigen ideeën over de toepassing ervan. Vernieuwen lijkt steeds weerstand op te leveren. Welke kant de ideeën ook opgaan.

De volgende werkdefinitie werpt enig licht op de zaak:

Werkdefinitie Sociale Innovatie:
Sociale Innovatie is het vernieuwen van de (arbeids)organisatie met speciale aandacht voor mensen, hun behoeften, de processen en de psychologische aspecten van vernieuwing.

Psychologische aspecten van vernieuwing?
Er is één aspect dat ik er even uit wil lichten: de aandacht voor psychologische aspecten van vernieuwing.  Een belangrijk kenmerk van vernieuwing is dat je je op onbegaande paden begeeft. Dat betekent voor de één avontuur en voor de ander dat ze het een beetje eng vinden. Dit is een logische uiting van onzekerheid. Dit kom ik ook bij mezelf tegen. Als je hier aandacht aan besteedt, dan win je ontzettend veel. Dit kun je heel praktisch vorm geven door het steeds te benoemen en te laten zien. Ook bij jezelf.

sociale innovatie kleine stapjes eenvoudige doelstellingenWat is een eerste stap om hier goed mee om te gaan?
Zorg er voor dat je het eens wordt over de aanleiding. Zorg voor een goede probleemstelling en laat concrete doelstellingen in eerste instantie voor wat ze zijn. Bepaal wel samen een richting, maar maak het einddoel nog niet concreet.

Een concrete doelstelling op korte termijn werkt wel. Dit betekent meestal dat je je gedrag gedurende de volgende periode (een week blijkt zeer werkbaar) een klein beetje aanpast om bij te dragen aan de oplossing van het gestelde probleem. Je doel bepaal je door af te spreken hoe vaak je dit nieuwe gedrag gaat vertonen. Zo hou je grip op het verloop en heb je enig houvast.

KISS – Keep It Short & Simple
Het gaat in eerste instantie dus om kleine eenvoudige gedragswijzigingen gedurende een korte periode. Het hoeven niet per se hele grote veranderingen te zijn. Denk niet te moeilijk bij sociale innovatie. Het gaat er om dat het voor je organisatie een nieuwe manier van werken is. Vaak ontstaan ze vanuit de menselijke behoefte naar vernieuwing: omdat dingen niet meer gaan zoals je wilt dat ze gaan. Je wilt problemen anders oplossen om nieuwe resultaten te boeken.

Leiderschap en Vakmanschap
Als je dit toepast dan zijn de eerste resultaten gezamenlijk vertrouwen in de nieuwe richting en vertrouwen in eigen kunnen. (Zelf)vertrouwen dat je helpt om beter met vernieuwingen om te gaan. Dit herbergt zowel aspecten van leiderschap als vakmanschap. Daar zit de grootste winst.

Lees ook:  ‘Het beste uit mensen…’ bij Sociale Innovatie
(artikel van Caroline Rijnbeek – Syntens)

Veel succes! Hopelijk helpt dit artikel je op weg om ook het verschil te maken. Laat het me weten of dat zo is.

Veel succes! Philip van Londen

—————————————
Anderen lezen ook:

Dé 5 principes van Lean Management
Van hier tot de maan en verder

Waarom zijn sommige bedrijven succesvol?

—————————————
Op zoek naar specifieke Lean kennis?

>>> KLIK HIER OM IN TE SCHRIJVEN

Advertenties

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,