Stap 2: Ideeën? Eerst de nadelen dan de voordelen!

Hoe ga je aan de slag met verbeteren? Hoe boek je die resultaten? Wat is de kracht van sociale innovatie? 

In deze stap lees je hoe je problemen, ideeën en oplossingen met elkaar verbindt. De interviews en workshops, die je in de vorige stap tegenkwam, leveren hier een belangrijke bijdrage aan. Kun je deze vragen nog niet (kort en bondig) beantwoorden? Probeer het dan nog een keer.

1 Heb je alle problemen op een rijtje gezet?
2 Wat zijn de achterliggende knelpunten?
3 Hebben jullie overeenstemming over de problemen die je wilt oplossen?
4 Heb je dus één of enkele kernproblemen?

En dan is het nu tijd voor:

Tijd voor brainstorms en workshops
Genereer ideeën om de problemen op te lossen. Dit is een leuke stap bij sociale innovatie. Er wordt gebrainstormd en deze creativiteit geeft energie. En doordat je eerst grondig hebt bekeken welke knelpunten het belangrijkste zijn, is er meer eensgezindheid. De beste ideeën worden verzameld.

Eerst de nadelen dan de voordelen
Hierna bekijk je van welke ideeën je de krachtigste oplossingen verwacht. Hierbij zorg je er voor dat je niet de meest urgente problemen aanpakt, maar dat je die problemen te lijf gaat die op lange termijn het meest nadeel opleveren. Waar je het meest last van krijgt als je niets anders gaat doen dan nu. Als je deze nadelen op lange termijn vermindert, krijg je steeds meer ruimte voor vernieuwing. Je houdt opruiming en verbetert tegelijk. Bij LEAN werk je aan het verminderen van verspillingen

Brainstorm Sociale Innovatie

Motivatie is dé graadmeter
Wanneer je het juiste probleem hebt vastgesteld (met de meeste nadelen op termijn) dan merk je dat de ideeën die daar bij horen ook de meeste energie opleveren. Ze kunnen wel eng zijn, maar moeten op zijn minst positieve spanning oproepen. Het groepsproces komt goed op gang. Draagvlak creëren (een vervelende, ouderwetse term vind ik) is, als het goed is, niet meer nodig. Anders is het zaak om opnieuw de vraag te stellen: hebben we overeenstemming over de (kern)problemen?

Minipilots helpen bij nieuwe manieren van werken
Als je het moeilijk vindt om in te schatten welke ideeën het krachtigst zijn, werk je met minipilots. Probeer het in het klein uit of kijk of je een idee bij een klant, waar je een goede relatie mee hebt, mag uitproberen. Zorg er voor dat deze minipilots risicoloos zijn. We gaan later nog uitgebreid testen. Wat ik vaak merk is dat tijdens deze minipilots bijeffecten ontstaan die je helemaal niet voorziet. Daardoor krijg je nog allerlei bijkomende voordelen.

Bepaal hiermee met welke ideeën je aan de slag gaat.

Ook hogere effectiviteit, makkelijker werken en meer klantwaarde?
Neem nu contact op met Philip van Londen

Get Lean in 2 seconden?
Bel snel Philip van Londen
Certified Lean Black Belt (IASSC)
www.getlean.nl

—————————————
Anderen lezen ook:

Dé 5 principes van Lean Management
Van hier tot de maan en verder

Waarom zijn sommige bedrijven succesvol?

Advertenties

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,