Sneller & beter vooruit zonder belemmeringen?

Sneller en beter vooruit? Zonder belemmeringen?

Jazeker en ben je daar al klaar voor? Of belangrijker ben je daar als team of organisatie al klaar voor?

De vraag is of je weet waar de problemen echt liggen, hoe meer problemen je echt kent, hoe beter …..

Het resultaat van probleemanalyse is het tastbaar maken van de belangrijkste belemmerende gedachten. Belemmerende gedachten werken als anti-triggers. Ze doven elk initiatief. Door dergelijke gedachten laat je veel kansen liggen. Hoe maak je dit zichtbaar? Waardoor komt communicatie op gang en hoe maak je de weg naar mogelijkheden begaanbaar?

Het gaat uiteindelijk om drie factoren die het succes bepalen:
Focus, Dosering & Transparantie.

——————————————————

Praktische tips om dit te doen:
Onderscheid 3 soorten belemmeringen

1 reële belemmeringen
2 irrationele belemmeringen
3 belemmeringen waarover onduidelijkheid bestaat

1 reële belemmeringen

Maak hier randvoorwaarden van. Specificeer ze en druk ze uit in cijfers.

Bijvoorbeeld. Belemmering is te druk en te weinig tijd. Draai het dan om. Hoeveel tijd is er ondanks de drukte? Slechts een kwartier per dag? Prima! De randvoorwaarde is dan: het mag niet meer dan 15 minuten per dag kosten. Dit is een hele krachtige manier om er voor te zorgen dat weerstanden verdwijnen. Je brengt reële weerstand in kaart en dit zorgt er ook voor dat je focus krijgt. Zó laat je belemmeringen in je voordeel werken.

2 irrationele belemmeringen

Maak deze bespreekbaar. Vraag jezelf en je collega’s waarom dit belemmeringen zijn. Hou een lijst bij en geef hier specifieke aandacht aan. Vraag door aan anderen  zonder conclusies of oordeel. Tenzij degene die de belemmerende gedachte heeft die zelf trekt.

Bijvoorbeeld ik ben bang dat ik geen tijd meer heb voor mijn dagelijks werk. Vraag dan: hoeveel tijd denk je dat dit je gaat kosten? Wellicht kom je er samen achter dat nieuwe werkwijze maar 5 minuten per dag kost. Het is belangrijk dat deze belemmeringen de aandacht krijgen die ze verdienen. Niet te veel en zeker niet te weinig. Doseren bepaalt hier de succesfactor.

3 belemmeringen waarover onduidelijkheid bestaat

Ga verder met de probleemanalyse van deze categorie tot ze in te delen zijn in één van de andere 2 categorieën. Schep duidelijkheid. Dit kan door ze op te splitsen in deelproblemen. Of door te kijken of je het probleem in een getal uit kunt drukken. Dit ontdek je door vragen te stellen zoals: Waarom is het een probleem? Wat is het echte probleem? Hoe vaak komt het eigenlijk voor? Hoeveel mensen hebben er last van enz. Maak de belemmeringen zo overzichtelijker en eenvoudiger doordat je ze opdeelt. Daardoor maak je de belemmeringen transparant.

——————————————————

Wat levert het op?

Je ziet nu de volgende 2 dingen gebeuren:

– Sommige belemmeringen blijken zo klein dat je ze nauwelijks als belemmering meer ziet. Dus zijn ze eigenlijk irrationeel! Een eenvoudig voorbeeld. Belemmering: bij invoering van het nieuwe werken ben je bang het contact met je collega’s te verliezen. Een mogelijk reële gedachte. Dan kom je er achter dat de vergaderingen van maandag en vrijdag bij voorkeur gehandhaafd blijven. En dat het overige overleg via skype kan plaatsvinden. Oh dus alleen die vervelende midweekse onderbrekingen komen te vervallen. En daar ben je juist blij mee.

– Samengestelde complexere problemen maak je hanteerbaar door ze te splitsen en zet je om in randvoorwaarden. Bijvoorbeeld. Belemmering: daar hebben we te weinig capaciteit voor. Vraag: wat is capaciteit? Tijd, mensen, geld. Aha drie belemmeringen dus. De rest kun je raden? Hoeveel mensen, hoeveel tijd, hoeveel geld? Dat is je speelruimte.

BELANGRIJK

Gegevens zijn dynamisch. Meestal zie je dat algemene belemmeringen uit de beginfase, zoals capaciteit, naar de achtergrond verdwijnen. Het is daarom belangrijk dat je de analyse regelmatig bijwerkt. Voor het MKB kan dit vaak op een A4tje. Voor grotere organisaties kun je denken aan een uitgebreider systeem. Ook hier gaat het om continu en duurzaam verbeteren.

Kom zo vooruit en neem voor hulp contact op:

Philip van Londen


>>> 
KLIK HIER OM IN TE SCHRIJVEN

Advertenties

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Eén reactie to “Sneller & beter vooruit zonder belemmeringen?”

  1. Sneller & beter vooruit zonder belemmeringen? | Philip van Londen | Innovatie | Scoop.it Says:

    […] Belemmerende gedachten werken als anti-triggers. Ze doven elk initiatief. Door dergelijke gedachten laat je veel kansen liggen. Hoe maak je dit zichtbaar? Waardoor komt communicatie op gang en hoe maak je de weg naar mogelijkheden begaanbaar?  […]

Reacties zijn gesloten.