2 grote misverstanden over Lean

Vaak zeggen mensen:”Lean, dat gaat toch over bezuinigingen? Lean en Mean is het toch?” Of krijg ik de vraag:”Hoeveel levert dat nou op zo’n Lean traject?”

Twee grote misverstanden:
1) Lean is een besparingsmethode
2) je hebt vooraf een getal nodig

Je grootste werkelijke besparing is dat je transparanter en begrijpelijker werkt. Hierdoor kun je beter omgaan met veranderingen. En verspil je minder. Dit levert veel op. Ook in Euro’s. Misschien wel meer dan je verwacht! Ben je dan niet beter af zonder besparingsdoel en getal vooraf?

Hoe kun je dit nou het beste aanpakken?


1 – Lean gaat toch over besparingen?

Besparingen geven slechts deels weer waar Lean over gaat. Het resultaat is inderdaad vaak kostenbesparingen. Het is echter niet het doel. Er is echter een veel belangrijker aspect. Als je Lean bent, kijk je met andere ogen naar je werk en dat van anderen. Je bent gericht op het beheersen van je eigen werk binnen het proces en weet dat ook in het team vorm te geven.

Als je Lean werkt, beheers je het proces samen met je team. Gebeurt er iets onverwachts en beheers je het werk daardoor tijdelijk niet? Zorg er dan voor dat je de verstoring goed begrijpt en onderneem actie. Hierdoor bereik je dat je steeds sneller schakelt wanneer er veranderingen optreden.

Hier zit inderdaad de grootste kostenbesparing. De omgeving en markt waarin je werkt, veranderen immers steeds sneller. Doordat je dus steeds beter en sneller inspeelt op veranderingen verspil je minder materialen, kennis en geld.

Het eerste misverstand is dus dat het hier allereerst gaat om besparingen. Het gaat echter om de menselijke verandering (of beter gezegd vernieuwing of innovatie) in het proces. Dat levert het meeste op en daarom is Lean werken eigenlijk sociale innovatie. Lean draait om mensen. Daar ben je mee bezig. Het resultaat is inderdaad besparingen. Maar niet het doel!

sociale innovatie LEAN resultaat transparantie2 – Hoeveel levert dat nou op?

Het grote misverstand hier is dat LEAN niet direct gericht is op financieel resultaat voor jou of je organisatie. Mensen kijken meestal vreemd op als ik antwoord:”Ik zou het voor nu niet weten en dat is ook niet belangrijk”….. “Ja maar, waar doen we het dan voor…?”

Kijk, wil je gewoon bezuinigen? En je wilt precies weten waar je aan toe bent? Zonder verbetering voor de lange termijn? Dan kun je je minst rendabele product of dienst afstoten. Dat is immers een grote verspilling. Dan weet je precies waar je aan toe bent. Dan weet je ook precies hoeveel je gaat bezuinigen. En heb je exacte antwoorden.

Maar daar blijft het dan ook bij. Als je het op deze manier aanpakt. Eenmalige actie. Je gooit naast hoge kosten ook je kwaliteit overboord. En dat is zonde. Gelukkig kan dat ook anders:

Hoe voorkom je kwaliteitsverlies?
Bij Lean heb je een andere focus. Je richt je op verjagen van verborgen verliezen. Als je echt met Lean begint, ga je de dagelijkse werkzaamheden doorgronden. Wat doe je het meest? Welke handeling kost je het meeste tijd? Wat heeft je klant daar aan? Waarop zit je klant echt te wachten?

Wat levert voor de klant het meeste op? En hoe krijg je dat voor elkaar? Met zo min mogelijk verborgen verliezen?

Je krijgt in teams en als organisatie het proces in de vingers. Dat is je focus. Je meet de resultaten wel die het oplevert! Maar je blijft je richten op beheersen van het proces en de bijbehorende verspillingen. Je proces wordt transparanter. Je weet waar de winst en verlies in je organisatie zit. Dat is je focus en je resultaat.

Dit geeft je de gereedschappen om steeds beter te worden. Tegen een steeds lagere prijs. Zonder dat dit ten koste gaat van je portemonnee. Je bespaart en verbetert de kwaliteit.

– – – – – – –

Zo zie je dus dat je vooraf geen getal nodig hebt. Je grootste besparing bereik je doordat je transparanter werkt. Hierdoor kun je beter omgaan met veranderingen en verspil je minder. Dit levert juist steeds grotere besparingen en voordelen op. Meer dan het geschetste voorbeeld waarin je botweg bezuinigt. Besparen en verbeteren kunnen hand in hand gaan. Daarmee maak je het verschil.

Conclusie: Lean levert heel veel op.
Onbekend is alleen vooraf hoeveel het oplevert.
Wil jij zonder te bezuinigen ook meer resultaat?

Zorg dan dat je de Lean Quick Start Guide niet mist!


Veel succes, Philip van Londen

—————————————
Anderen lezen ook:

Waarom is Lean moeilijk? Waarom levert Lean toch zo veel op?
De 5 principes en stappen naar succes met Lean management
Waarom zijn sommige bedrijven succesvol?

Advertenties

Tags: , , , , , , , , , , , , ,