6 KLEINE verbeterstappen

Zie je op tegen veranderen of zie je zoveel mogelijkheden dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Of je loopt aan tegen zoveel problemen dat je niet weet waar te beginnen. Het ontbreekt jou of je team aan focus. Elke dag komen er nieuwe problemen op je af.

Dit aanpakken is een hele klus. Maak het jezelf daarom niet te moeilijk. Maak er een gewoonte van om problemen iedere dag ‘een beetje beter’ op te lossen. Hoe dat kan? Dat kun je hier lezen:

1. Begin klein en start direct
Je vormt geen nieuwe gewoontes door er alleen over na te denken. Als jij iedere dag wilt gaan werken aan verbetering, kun je het beste gewoon beginnen. Stel het niet uit tot volgende week of volgende maand, begin morgen direct.

Maak het niet te moeilijk voor jezelf. Je doel is om een gewoonte in te stellen, niet om in één dag tot geweldige resultaten te komen. Overdrijf het dus niet, anders zul je het namelijk snel zat zijn omdat je tegen verbeteren op gaat zien. Begin klein. Begin bijvoorbeeld met iedere dag gezamenlijk 5 minuten de werkzaamheden in kaart te brengen, en bouw het vanaf daar iedere week op.

2. Plan verbetersessies op een vast moment
Een gewoonte vorm je het makkelijkst als je het koppelt aan andere gewoontes. Plan bijvoorbeeld bij de start van de dag een verbetermoment (en verwerk het zo in het ochtendritueel). Ook kun je verbeteren voor of na de lunch of voordat je naar huis gaat. Door steeds op het zelfde tijdstip te werken aan verbetering vergroot je de kans dat het een gewoonte wordt en dat je bijna automatisch aan je verbeteringen zult beginnen.


sociale innovatie oplossing probleem

3. Zorg dat het leuk is
Maak het leuk voor jezelf. Verbeteren is geen straf. Het voelt goed en smaakt naar meer. Als je tegen je zin werkt aan verbetering, houd je het niet lang vol. Werk niet alleen naar een eindresultaat toe en vind voldoening in de verbetering zelf. Maak het leuk om er mee bezig te zijn. Een verbetersessie is ook sociaal: help elkaar en geef elkaar complimentjes. Maak het zo leuk mogelijk voor jezelf en anderen, of nodig eens iemand van een andere afdeling uit.

4. Doe het samen, vorm een team
Zorg voor een meerdere mensen die gemotiveerd zijn. In eerste instantie kun je ook met zijn tweeën starten. En wie is belangrijker dan wat! Motivatie is belangrijker dan ervaring, vaardigheden of talent. Spreek met elkaar af en accepteer het niet van elkaar als iemand wil ‘spijbelen’. Bij het vormen van een gewoonte is het belangrijk dat je het minimaal 30 dagen volhoudt. Heb plezier met elkaar, motiveer elkaar en zorg er samen voor dat jullie samen jullie inzicht verbeteren.

5. Het gaat om inzicht, resultaat komt later
Focus je op de inzichten en het ontwikkelen van een gewoonte die het werken aan verbeteren met zich mee brengt. Het gaat er in eerste instantie om dat je op een andere manier naar je eigen manier van werken gaat kijken. Dat betekent dat je eerst (als team) leert om je huidige werkzaamheden echt te beheersen. Dan krijg je vanzelf meer grip op vooruitgang en resultaten.

6. Houd je vooruitgang bij
Niets werkt zo motiverend als het zien van vooruitgang. Merk de vooruitgang die je boekt op. Maak notities van nieuwe en inzichten en deel die met elkaar. Zorg dat ze zichtbaar zijn. Maak een vaste plaats met een notitiebord en een manier waarop iedereen kan zien welke vooruitgang is geboekt. Bijvoorbeeld door een lijst bij te houden met ideeën of nieuwe inzichten. Als de lijst langer wordt zie je alleen daar al aan dat je vooruit gaat. Houd je vooruitgang zo goed mogelijk bij en put daar motivatie en inspiratie uit.

Extra Tip: verbetering in je dagelijks werk
Verbeteren als gewoonte. Als je vaker werkt aan verbetering ontstaat een verbetercultuur. Je krijgt dan steeds meer drang naar nieuwe inzichten, en je gaat iets missen als je een dag niet hebt geprobeerd te verbeteren. Het is natuurlijk niet verboden om gedurende dag nieuwe inzichten op te doen dus doe het ook gewoon, als je daar zin in hebt met bijvoorbeeld een notitieblokje.

Dit is sociale innovatie, hierdoor krijg je meer plezier in je werk, meer inzicht en kom je tot betere resultaten.

Wil je dit praktijk wil brengen?
Wacht niet, neem contact op.

Veel succes! Philip van Londen

—————————————
Anderen lezen ook:

Dé 5 principes van Lean Management
Van hier tot de maan en verder

Waarom zijn sommige bedrijven succesvol?

—————————————
Op zoek naar specifieke Lean kennis?

>>> KLIK HIER OM IN TE SCHRIJVEN

Advertenties

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,