Ken je het plan-op-de-plank-syndroom?

Je hebt een mooi plan geschreven. Of een adviseur heeft een mooi plan geschreven. Of nog erger een medewerker heeft een mooi plan geschreven en dat ligt daar te liggen. Herkenbaar voor je? Veel ondernemers, managers en bestuurders geven aan dat dit ze een doorn in het oog is. Er is veel tijd en geld gestoken in de ontwikkeling en daar ligt het dan.

plan-op-de-plank-syndroom

Afhankelijkheid levert meer op
Hoe kun je hier dan beter mee omgaan. Bijvoorbeeld geen businessmodel gebaseerd op de markt en marktvraag, maar een geintegreerde diagnose waar je gelijk de consequenties voor medewerkers in meeneemt. Nog sterker is het als je medewerkers zelf een rol geeft in de ontwikkeling van een business case of strategie. En natuurlijk doen we dat samen met klanten toch? Cocreatie doen we toch als vanzelfsprekend? Dit is veel goedkoper en effectiever en levert meer op. Kijk maar naar de meester van de cocreatie Apple via iTunes en de AppStore.

Ik stel ondernemers en bestuurders daarom voor om meer afhankelijk onderzoek te doen. Afhankelijk? Ja, afhankelijk van andere mensen. Dat levert meer resultaat op dan onafhankelijk onderzoek. Ik heb het hier niet over wetenschap bedrijven of benchmarks. Dat moeten neutraal blijven. Wel heb ik het over ontwikkeling, vooruitgang en innovatie. Sociale Innovatie geeft hier een antwoord op.

Mensen spelen een hoofdrol bij vernieuwing
Wie is belangrijker dan wat. Dit eenvoudige principe ligt hier aan ten grondslag. Zowel bij het samenstellen van teams als nieuwe plannen ontwikkelen is het belangrijker wie er mee aan de slag gaat dan wat er aan de hand is. Als ik Volberda hier in volg (75%/25%) dan kun je zeggen 3x zo belangrijk. Zorg voor evenwicht in een team. Zorg voor voldoende bemanning in plaats van eerst door te wroeten tot het idee briljant is. Dromen, durven, doen zou Ben Tiggelaar zeggen. (zie ook MAP methode slimmer doelen stellen)

Eerder naar buiten
Dit vergt dus lef en ook wil dit zeggen dat je met een idee ook veel eerder actief aan de slag gaat. Actief betekent vaak dat je anderen deelgenoot maakt van je plannen. Hier is lef voor nodig. Wat als een ander er mee vandoor gaat? En dat je dus ook veel eerder andere mensen (klanten, collega’s, medewerkers, branchevereniging) inschakelt om verder te komen. Een groter risico dus. Met zoveel ‘meewerkers’ is dit proces veel moeilijker te controleren. Dit zie je zowel terug bij grote organisaties als ook wanneer je een individu bent.

Terug naar het plan-op-de-plank-syndroom
Wat kun je dus doen om plannen aan de gang te krijgen.

– zoek een werkend team bij elkaar, persoonlijkheid en juiste variatie is het belangrijkst
– plan en begroot met het oog op 3x zoveel aandacht voor menselijke vernieuwing in het proces
– maak haast met uitbreiding van de groep mensen en ga hier actief mee om. Niet ouderwets draagvlak creëren. Daar zit niemand meer op te wachten
– bedenk dus iets slims waardoor mensen er mee aan de slag willen
– werk ook aan de autonomie van mensen. Daar moet je energie naar toe gaan. Lever ze kennis en help ze op weg
– Promoot je plannen en ideeën. Steek daar meer energie in dan in het plan zelf. Dat doen anderen meestal ook graag!

Zo maak je het verschil en heb je minder verspilling en meer resultaat.

Wil je meer bereiken? Wil je dit praktijk wil brengen? Gebruik dan een sociaal innovatieve methode zoals Lean. Met dit inzicht zorg je voor meer resultaat. Bij jezelf, binnen je team of bij je organisatie. Ik ben benieuwd naar je ervaringen en de resultaten die je boekt!

Veel succes! Philip van Londen

—————————————
Anderen lezen ook:

Dé 5 principes van Lean Management
Van hier tot de maan en verder

Waarom zijn sommige bedrijven succesvol?

—————————————
Op zoek naar specifieke Lean kennis?

>>> KLIK HIER OM IN TE SCHRIJVEN

Advertenties

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,