Waarom problemen zoveel opleveren?

Waarom levert probleemanalyse zoveel op?

De eerste reactie die ik vaak krijg komt van innovatieve mensen. Mensen die graag verder willen en willen vernieuwen: “Waarom op zoek naar problemen? Juist bij innovatie? Is het dan niet handiger om in termen van mogelijkheden te denken?”

Een begrijpelijke reactie natuurlijk. Wij worden als vernieuwers natuurlijk razend enthousiast van nieuwe mogelijkheden. En als er iets leuk is, zijn het nieuwe ontwikkelingen. Daar gaan we graag mee aan de slag.

Toch is het beter om terughoudend te zijn bij het uitwerken van oplossingen. Om een beetje zelfdiscipline in acht te nemen. Vaak kom ik in organisaties veel welwillendheid en een groot probleemoplossend vermogen tegen. Die oplossingen gaan echter wel alle kanten op.

En voor de mensen die in de uitvoering zitten. Zit je eigenlijk wel te wachten op de ‘zoveelste’ oplossing die je aangedragen krijgt? Dit is een belangrijke overweging om te verbeteren.

Even een stap terug: waarom levert grondige probleemanalyse zoveel op?

Als je probleemanalyse goed uitvoert, krijg je helder welke problemen het meest belangrijk en urgent zijn. Je krijgt overzicht van de grote en kleine problemen in de organisatie. Als je dit goed doet, zie je ook hoe problemen in het primaire proces ontstaan. Je gaat verbanden zien. Je krijgt zo helder hoe knelpunten in het primaire proces met andere problemen in je organisatie samenhangen.

Wat zijn dan de resultaten?

1) Je lost geen overbodige problemen op, maar de kernproblemen. Dit levert een (kosten)besparing op want sommige problemen verdwijnen vanzelf als je de kernproblemen aanpakt. Ook blijven er geen oplossingen, die veel geld gekost hebben om te ontwikkelen, op de plank liggen omdat je een nieuw belangrijker probleem tegenkomt.

2) Je ontwikkelt focus. Door met kernproblemen bezig te zijn bepaal je ook beter de richting waarin je je als organisatie wil ontwikkelen. Er ontstaat een koers die steeds duidelijker wordt naarmate je meer routine ontwikkelt in het analyseren van problemen.

3) Doordat je steeds beter leert omgaan met deze kernproblemen, zul je ze ook steeds sneller en krachtiger op gaan lossen. Hierdoor ontstaat versnelling in je verbeterproces.

4) Als je kernproblemen blootlegt, kom je, als je dit goed doet, uit bij het primaire proces. Degenen die hier het meest actief mee bezig zijn, zijn de uitvoerders van dit proces. Als je als uitvoerder kunt gaan bepalen welke problemen aan de orde zijn dan ben je meer betrokken. Als je dan ook nog de problemen (mee) op gaat lossen wordt deze betrokkenheid nog groter. En zal het dus voor de organisatie waar we voor werken meer en langduriger effect hebben.

Met duidelijke problemen bereik je veel meer. Mocht dit al bekend voor je zijn? Dan herken je hierin natuurlijk het LEAN werken en de ideeën van Stephen Covey over de juiste koers en prioriteiten stellen. Met deze manier van werken maak je een enorm verschil in je business. Minder verspillingen en steeds meer tijd voor je klant. Meer tijd waar het echt om draait in je leven en werk.

Wil je Lean in de praktijk gaan brengen?
Heb je specifieke vragen of opmerkingen?

Laat het me weten in een comment hieronder:

Veel succes! Philip van Londen www.getlean.nl

—————————————
Anderen lezen ook:

Waarom is Lean moeilijk? Waarom levert Lean toch zo veel op?
De 5 principes en stappen naar succes met Lean management
Waarom zijn sommige bedrijven succesvol?


>>> 
KLIK HIER OM IN TE SCHRIJVEN

Advertenties

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,