De passie voorbij?

Moet je werk een passie zijn? Soms vind ik dat verlammend werken. Mag je werk ook gewoon leuk zijn? Als je iets aan mijn werk hebt, doet dat me goed. Als je er verder mee komt of iets van leert. Af en toe krijg ik er zelfs een kick van. Noem je dat dan passie? Ik werk met plezier en ik ben ook blij met een heel weekend vrij.

De weg naar ondernemerschap
Jaren geleden kwam ik part time bij een bedrijf terecht dat met subsidies aan de slag wilde. Dodelijk saai en gortdroog leek me eerst. Uiteindelijk bleek het een uitdagende job om samen met de directeur in een paar jaar tijd een winstgevende afdeling op te zetten. En het omgekeerde heb ik ook meegemaakt.

Toen ik begon als zelfstandige ontwierp ik websites. Zoals veel technisch opgeleide freelancers in die tijd wilde ik iets creatiefs. Uiteindelijk was ik vooral bezig met het leren om ondernemer te worden. Leren onderhandelen, leren verkopen, contracten opstellen, leren verliezen en veel fouten maken. Ik denk dat ik 10% van de tijd echt creatief bezig was. Dat viel tegen.

twitter-header

Van passie naar ondernemerschap
Nu tien jaar verder is dit zeer waardevol geworden. Ik heb mezelf vernieuwd. Dat is mijn sociale innovatie. Mijn creativiteit heb ik bewaard en hoeft er niet altijd meer te zijn. Die gebruik ik daar waar nodig. Ik heb afscheid genomen van het dwangmatige passievol bezig moeten zijn. Ik werk meestal met plezier, vooral wanneer klanten op tijd betalen. In het weekend geniet ik van mijn vrijheid. Als het nodig is werk ik nog wel een weekend door, maar maak er geen gewoonte van.

Tegenwoordig noemen mensen me wel eens inspirerend terwijl ik dat zelf nogal mee vind vallen. Ik heb leuke praktische ideeën en een boel kennis, maar inspireren. Dat laat ik graag aan anderen over. Daar hebben we mensen voor als Steve Jobs, Barrack Obama, Ghandi, Einstein en Lady Gaga of een toevallige passant (noot: in willekeurige volgorde en met willekeurig gewicht)

Nee hoor, passie is leuk, maar ik kijk er mee uit.
Het moet niet en als het er is geniet ik er van.

Hoe denk jij over passie?
Noodzaak of geschenk?

>>Tips voor Inspiratie? Kijk hier

Veel succes! Philip van Londen

—————————————
Anderen lezen ook:

Dé 5 principes van Lean Management
Van hier tot de maan en verder

Waarom zijn sommige bedrijven succesvol?

—————————————
Op zoek naar specifieke Lean kennis?

>>> KLIK HIER OM IN TE SCHRIJVEN

Advertenties

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,