Verbeteren? Maak je werk van ideeën?

Ken je het gevoel als medewerker dat je wil dat er meer naar je geluisterd wordt? Of ken je als leidinggevende het gevoel dat je hierin tekort schiet? Je kunt je tijd maar één keer besteden en niet iedereen de aandacht geven die je zou willen.

Lanceer een nieuw soort ideeënbus. Zorg er voor dat je ideeën op eenvoudige wijze toegepast kunnen worden en hun weg vinden in de organisatie.

Direct toepasbare verbeteringen
In een bedrijf dat ik adviseerde, verscheen regelmatig een overzicht waarop de namen stonden van medewerkers die in dag daarvoor een concreet idee hadden voor een verbetering. De ideeën werden volgens drie typen ingedeeld:

– direct toepasbare verbeteringen zonder investering (no brainers)
– verbeteringen die met enige investering direct resultaat opleveren
– mogelijke verbeteringen voor het bedrijf voor nader onderzoek

Als je vaak in de mail stond met je ideeën viel dat op, en was dat meestal reden om je uit te nodigen voor een goed gesprek. Je kunt er van uit gaan dat je dan lekker in het zonnetje werd gezet. Dit werkt zeer uitnodigend voor medewerkers om met ideeën te komen en ook voor managers om er mee aan de slag te gaan.

Innovatiecultuur
Het voordeel is dat je een bestand krijgt met ideeën en innovatieve mensen. Ook werk je aan de innovatiecultuur. Je komt sneller tot vernieuwingen. Je zult zien dat je hier innovatiever van wordt en dat je later in een stroomversnelling terecht komt.

Iets vergelijkbaars doe je wanneer je een ideeënbord voor je afdeling gebruikt met verbeterpunten. Dit zie je terug in LEAN werkende organisaties. Bij LEAN werk je veel met visualisatie. Verbeterpunten maak je zichtbaar op een whiteboard. Verbeteringen laat je zien met plaatjes en grafieken. Hierdoor zijn ze letterlijk constant in beeld.

Sociale Innovatie Cultuur

Wat levert dit nu op?
– Dat nieuwe ideeën gelijk de tent ingaan
– Je raakt geïnspireerd om te verbeteren
– Ideeën krijgen een plek en worden vastgelegd
– Er wordt iets gedaan met goede ideeën om te verbeteren
– De kiem wordt gezaaid voor een innovatie cultuur

Sociale media – ideeënbus 2.0
Hier kun je natuurlijk talloze varianten op bedenken. Echt 2.0 wordt je ideeënbus wanneer je hier sociale media bij gebruikt. Toch ben ik een voorstander van het op kleine schaal te testen. Low profile met een niet al te technisch systeem. Wanneer je begint met een groot technologisch verhaal is het risico groot dat de technologie zelf een eigen leven gaat leiden. Als je het low-tech aanpakt dan is de drempel ook minder hoog om met simpele ideeën te komen.

Heb je zelf een mooi praktijkvoorbeeld? Of wil jij er ook voor zorgen dat ideeën beter hun weg vinden? Neem dan contact op.

Veel succes! Philip van Londen

—————————————
Anderen lezen ook:

Dé 5 principes van Lean Management
Van hier tot de maan en verder

Waarom zijn sommige bedrijven succesvol?

—————————————
Op zoek naar specifieke Lean kennis?

>>> KLIK HIER OM IN TE SCHRIJVEN

Advertenties

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,