Innovatie: hét verschil tussen veranderen en vernieuwen

Met energie, inspiratie en een heleboel menskracht

Waarom vinden mensen het zo moeilijk om te veranderen. Wat betekent het als mensen een verworven recht kwijtraken? Hoe maken we veranderen aantrekkelijk voor mensen?

Na dit artikel ken je een ander perspectief. Hiermee wordt veranderen leuker, aantrekkelijker en makkelijker.

Soms lijken problemen meer dan uitdagingen
Veranderen is vaak iets dat je opgelegd wordt of waartoe je gedwongen wordt door omstandigheden. Wat dan? Veranderen doet pijn en creëert problemen. Zolang die problemen overkomelijk zijn prima. Dan zijn het uitdagingen. Soms lijken die problemen meer dan uitdagingen. Dan moeten we verder kijken dan de huidige horizon:

Waar komen we dan uit?
Dat is in de hoek van de vernieuwing. Brute keuzes waarbij mensen gedwongen worden rechten op te geven levert per definitie weerstand op. Vernieuwen is echter een ander verhaal. Dat betekent verder kijken dan de huidige praktijk. Dat betekent op zoek gaan buiten bestaande kaders.

Innovatie en nieuwe perspectieven

Dat betekent randvoorwaardelijk op zoek gaan.
Randvoorwaardelijk? Ja, de bestaande situatie vernieuwen met als doel bestaande randvoorwaarden te integreren. Zo krijg je een nieuw perspectief. Een perspectief waardoor je geïnspireerd raakt en niet aan verliezen hoeft te denken. Waarom niet, omdat het nieuwe perspectief onverwacht beter is dan het oude. Dan heb je ook werkelijke vernieuwing. Wat is daar voor nodig? Energie, inspiratie, een heleboel menskracht en de moeilijkste: vertrouwen. Dit leidt tot creativiteit en vernieuwing.

Een prachtig voorbeeld van anders denken: actievoeren 2.0. Dit deed GGZ Friesland deed in 2011. Zij deden niet mee met de stakingen en opnamestops waar een aantal andere zorginstellingen destijds wel mee dreigden. Dit gaat juist ten koste van (nieuwe) patiënten. Dat vonden zij onverantwoord. Zij kozen voor vernieuwing door hun patiënten te vragen welke mogelijkheden zij zagen om de huidige situatie te verbeteren.

Het nieuwe werken in optima forma: er wordt niet gestaakt en er worden geen tegenstellingen gecreëerd. Buiten bestaande kaders samenwerken aan een nieuw perspectief. Met energie, inspiratie en een heleboel menskracht. Ik reken er op dat we zo tot innovatie en nieuwe mogelijkheden komen.

Soms hoef je alleen maar anders te gaan denken. Twee voorbeelden van een nieuwe manier van denken vind je in de volgende blogs:
Waarom zijn sommige bedrijven succesvol?
Ondernemer? Groei onvoorstelbaar!

Mijn pleidooi: richt je ook op vernieuwing, niet alleen op verandering. Innovatie leidt tot nieuwe onvoorziene mogelijkheden waarbij vaak meer mogelijk is dan je denkt.

Maak ook hét verschil maken in je bedrijf door te vernieuwen:
Neem nu contact op met Philip van Londen

Get Lean in 2 seconden?
Bel snel Philip van Londen
Certified Lean Black Belt (IASSC)
www.getlean.nl


—————————————
Anderen lezen ook:

Waarom is Lean moeilijk? Waarom levert Lean toch zo veel op?
De 5 principes en stappen naar succes met Lean management
Waarom zijn sommige bedrijven succesvol?

>>> KLIK HIER OM IN TE SCHRIJVEN

Advertenties

Tags: , , , , , , , , , ,